۱۸ دی ۱۳۹۱، ۱۳:۲۶

ادبیات جهان در 2012/ بخش چهارم

مارکز در متروی مسکو بساط کرد/ پینوکیو از نوع کردی!

مارکز در متروی مسکو بساط کرد/ پینوکیو از نوع کردی!

آوریل 2012 ماه پرخبری در حوزه ادبیات است که برگزاری نمایشگاه لندن و انتقادهای شاعرانه گونتر گراس از رژیم صهیونیستی را می‌توانیم از آن جمله بدانیم.

به گزارش خبرگزاری مهر، با ورق خوردن تقویم و شروع سال جدید میلادی، مروری بر مهم‌ترین اخبار جهان در حوزه ادبیات و نشر خالی از لطف نیست. در این بخش، اتفاقات چهارمین ماه سال 2012 یعنی آوریل مرور شده است.

جشن روز جهانی کتاب کودک؛ دوم آوریل (14 فروردین) به یاد هانس کریستین آندرسن خالق «جوجه اردک زشت» جشن گرفته شد. برای چهل و پنجمین سال، در سالروز تولد این نویسنده بزرگ که به عنوان روز جهانی کتاب کودک (ICBD) نامگذاری شده، در 70 کشور برنامه‌هایی ویژه اجرا شد. در این کشورها علاوه بر برپایی جشن در مدرسه ها، کتابخانه‌ها و کتابفروشی‌ها، کتاب‌هایی ویژه از محبوب‌ترین داستان‌های کودکان به مناسبت این روز منتشر شد.

مجسمه‌ای از هانس کریستین اندرسن

کشف نمایشنامه‌ای از یوجین اونیل؛ یک نمایشنامه یوجین اونیل که کاملا وجودش فراموش شده بود، پیدا شد. نمایشنامه «جن‌گیری» سال 1919 نوشته شد و نویسنده پس از این که جلوی نمایش آن را در سال 1920 گرفت، خواست وجود آن را از کارنامه آثارش محو کند و همه نسخه‌هایش را نابود کرد، اما یک نسخه از این نمایشنامه دست به دست گشت و سرانجام سر از کتابخانه بینک شهر «ییل» درآورد و همانجا ماند تا در چنین روزی دوباره به صورت تصادفی پیدا شد. اونیل در این اثرش شخصیتی خلق کرده بود که تصمیم به خودکشی می‌گیرد و چون این فکر با اخلاق عمومی مغایرت داشت، تصمیم به نابود کردن اثرش گرفت. این برنده جایزه ادبی نوبل در سال ۱۹۳۶ که برنده 5 جایزه پولیتزر برای نمایشنامه‌هایش شده بود، سال ۱۹۵۳ درگذشت.

آلمان جای امن مافیا؛ روبرتو ساویانو نویسنده مشهوری که به مبارزه با مافیا شهرت دارد، آلمان را کشوری تمام عیار برای مافیا نامید. او که برای معرفی کتاب تازه‌اش «مبارزه ادامه دارد» به برلین رفته بود، سال‌هاست به خاطر افشای روابط مافیایی در کتابش، تحت محافظت هفت پلیس زندگی می‌کند. او با گفتن این که مافیا به زندان و مرگ تن می‌دهد، اما نمی‌خواهد مردم متوجه ساختار آن شوند، تاکید کرد در آلمان سالانه میلیاردها یورو پول غیرقانونی مافیا پول شویی می‌شود و این مشکلی بزرگ برای اروپایی‌ها و دموکراسی آلمانی‌هاست.

کودکان عراق کتاب ندارند؛ فرا رسیدن روز جهانی کتاب کودک موجب شد تا مسئولان و فعالان کودک در عراق یادآور شوند کودکان عراقی کتاب ندارند و سرمایه‌گذاری‌های دولتی برای انتشار 100 کتاب کودک در سال، حالا برای چاپ یک کتاب در ماه هم کافی نیست و بیشتر موسسه‌های انتشارات کتاب کودک یا از بین رفته‌اند یا دیگر کار نمی‌کنند.

بازار کتاب بغداد

شعر گونتر گراس رژیم صهیونیستی را به لرزه انداخت؛ گونتر گراس نویسنده برجسته آلمانی و برنده جایزه نوبل، در قالب یک شعر سیاست رژیم صهیونیستی علیه ایران را به باد انتقاد گرفت و گفت این دولت می‌خواهد به بهانه ساختن بمب اتمی در ایران، ملت ایران را نابود کند؛ در حالی که خود دولت اسراییل از امکانات اتمی‌ای برخوردار است که برای هیچ کس قابل دسترسی نیست. این شعر با عنوان «آنچه باید گفته شود» در روزنامه آلمانی زوددویچن سایتونگ به چاپ رسید. گراس نوشت: قدرت اتمی اسراییل در هر صورت صلح متزلزل جهانی را تهدید می‌کند. وی گفت حتی همین امروز هم می‌تواند برای مقابله با رژیم صهیونیستی بسیار دیر باشد و یادآور شد نکند آلمان بار دیگر اجازه وقوع یک جنایت را داده باشد. او چنین سرود : دیگر از دو رویی غرب به ستوه آمده ام. با سروده شدن این شعر موجی از انتقادها و پشتیبانی‌ها از این چهره بزرگ ادبی به راه افتاد و واکنش‌های گوناگونی از شخصیت‌های مختلف بروز کرد. از جمله سخنگوی دولت آلمان از این شعر برای آزادی هنر در آلمان حمایت کرد و در برابر رژیم صهیونیستی از انکار مشروعیت اسراییل به وحشت افتاد. اما خود گراس در برابر همه فشارها دوباره اعلام کرد تاسیسات اتمی اسراییل نیز باید مثل ایران تحت کنترل بین‌المللی قرار داشته باشند. او تاکید کرد که حرف‌هایش را پس نمی‌گیرد.

رو آوردن آمریکایی‌ها به کتاب‌های الکترونیکی؛ اعلام شد یک پنجم خوانندگان کتاب در ایالات متحده در سال 2011، خواندن کتاب‌های الکترونیکی را بر نسخه‌های چاپی ترجیح داده و آن را برای مطالعه مناسب دیده اند و صنعت کتاب الکترونیک به فروش7/1میلیارد دلاری دست یافت.

مخالفت شکسپیری‌ها با رژیم صهیونیستی؛ شماری از چهره‌های فرهنگی و هنری بریتانیا با صدور بیانیه‌ای خواستار جلوگیری از اجرای نمایشنامه‌ای از شکسپیر در سرزمین‌های اشغالی توسط رژیم صهیونیستی شدند. در حالی که قرار بود 37 نمایشنامه شکسپیر ماه بعد در کشورهای مختلف اجرا شود، این نویسندگان و هنرمندان خواستار جلوگیری از اجرای نمایش در سرزمین‌های اشغالی شدند. این اجراها برای بزرگداشت شکسپیر پیش بینی شده بودند. عدم رعایت حقوق بشر از سوی رژیم صهیونیستی موجب این درخواست شد.

رکوردشکنی هری پاتر در کتاب الکترونیک؛ کتاب الکترونیک هری پاتر در سه روز اول ورودش به بازار کتاب‌های الکترونیک، بیش از یک میلیون پوند فروش کرد و آماری بیشتر از همه کتاب‌های الکترونیک که تاکنون منتشر شده‌اند را برای سه روز اول ثبت کرد.

ممنوعیت ورود گونتر گراس به اسراییل؛ رژیم صهیونیستی برای گرفتن انتقام از گونتر گراس برای سرودن شعر اعتراضی علیه رژیم صهیونیستی، ورود او به این سرزمین را ممنوع اعلام کرد و در برابر آکادمی سوئد در برابر لابی‌های صهیونیستی اعلام کرد این نویسنده برجسته را از داشتن جایزه نوبل محروم نخواهد کرد و اصلا دلیلی نمی‌بیند که به بحث بر سر سلب حق جایزه نوبل ادبی وی بپردازد.

شب جهانی کتاب در آمریکا؛ 50 ایالت آمریکا اعلام کردند در برنامه شب جهانی کتاب که 23 آوریل (4 اردیبهشت) همزمان با بریتانیا و آلمان برگزار می‌شود، شرکت می‌کنند. به این ترتیب مردم 5800 شهر در سراسر آمریکا امکان دریافت کتاب رایگان از سوی 25 هزار اهدا کننده کتاب را به دست آوردند.

فاش شدن نام کتاب جدید رولینگ؛ ناشر کتاب جدید جی کی رولینگ گفت عنوان کتاب جدید او «جای خالی ناگهانی» است و این رمان 27 سپتامبر (6 مهر) منتشر می‌شود. ترجمه فارسی این کتاب به صورت «خلاء ناگهانی» هم مطرح شد.
موفقیت نمایشگاه کتاب اربیل؛ برپایی نمایشگاه بین المللی کتاب اربیل که از دهم آوریل (22 فروردین) شروع به کار کرد، با استقبال دوستداران کتاب همراه شد. این نمایشگاه با شعار «کتاب برای همه» با شرکت 350 ناشر از سرتاسر جهان برگزار شد.

انتقاد از نمایشگاه کتاب لندن؛ هرتا مولر نویسنده برنده نوبل آلمانی زبان همراه چند نویسنده دیگر، نبودن هیچ یک از نویسندگان چینی منتقد دولت در نمایشگاه کتاب لندن را به باد انتقاد گرفت.

جشن کتاب در ازمیر؛ هفدهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب ازمیر با حضور 350 ناشر داخلی و خارجی کلید خورد.

انتشار تمبر «کشتن مرغ مقلد»؛ تمبر ویژه‌ای به مناسبت پنجاهمین سال اکران فیلم «کشتن مرغ مقلد» منتشر شد. فیلم «کشتن مرغ مقلد» در سال 1962 با بازی گریگوری پک و با اقتباس از رمانی به همین نام نوشته هارپر لی که سال 1960 منتشر شد و جایزه پولیتز را گرفت، ساخته شد. این رمان و فیلم برای دفاع از حقوق سیاهان و نمایش احساسات نژادپرستانه سفیدها، اهمیت زیادی در تاریخ آمریکا دارند.

شروع نمایشگاه کتاب لندن؛ این نمایشگاه با حضور چین به عنوان میهمان افتخاری شروع به کار کرد. مدیر نمایشگاه هم گفت در دیدارهایش از چین با نویسندگان متعددی دیدار کرده و معتقد است این نویسندگان بازتاب‌دهنده صدای امروز چین هستند. وی حضور 100 ناشر چینی در این نمایشگاه را رویدادی مهم خواند. نمایشگاه کتاب لندن از سال 1971 شروع به کار کرده و هر سال با حضور ناشرانی از 110 کشور جهان برپا می‌شود و 25 هزار ناشر، کتابفروش و آژانس ادبی در این رویداد جهانی شرکت می‌کنند.

معرفی برندگان پولیتزر؛ جوایز معتبر پولیتزر که مهم‌ترین جایزه ادبی آمریکاست، اسامی برندگانش در 7 بخش ادبیات و هنر را در کنار جوایز روزنامه‌‌نگاری اعلام کرد، اما این دوره پولیتزر به دلیل این که هیچ اثری را شایسته دریافت جایزه بخش داستان ندانست، با حیرت زیاد همراه شد.

معرفی میهمان نمایشگاه کتاب پاریس؛ رومانی عنوان میهمان نمایشگاه سی و سوم کتاب پاریس در سال 2013 را به دست آورد.

مارکز در متروی مسکو؛ نمایشگاهی از شعرها و نثرهای گابریل گارسیا مارکز نویسنده برجسته کلمبیایی به مناسبت 85 سالگی او در متروی مسکو برپا شد. روسیه به همین مناسبت سال 2012 را سال گابریل گارسیا مارکز اعلام کرده بود.

خلاقیت ادبی نوادگان نویسندگان بزرگ؛ نوه تالکین و نوه نوه چارلز دیکنز اعلام کردند برای بچه‌ها کتاب می‌نویسند. این تصمیم بخشی از پروژه انتشار رمان‌های خیالی و فانتزی و کتاب‌های شنیداری برای بچه‌هاست که پاییز منتشر شدند.

پینوکیو کردی شد؛ 131 سال پس از نوشته شدن داستان مشهور «پینوکیو» توسط کارلو کولودی نویسنده ایتالیایی، نسخه کردی این داستان هم ترجمه و منتشر شد.

انتشار کتاب تازه شیمبورسکا؛ مجموعه اشعار ویسواوا شیمبورسکا، شاعر فقید لهستانی، با عنوان «کافی» چند ماه پس از مرگ او منتشر شد. این مجموعه شامل 13 شعر از شیمبورسکا بود که وی پیش از مرگش به ناشر سپرده بود.

ترکیه میهمان نمایشگاه کتاب لندن؛ در آخرین روز برپایی نمایشگاه کتاب لندن، ترکیه به عنوان میهمان افتخاری این نمایشگاه در سال 2013 معرفی شد و اعلام شد این نمایشگاه سال آینده با تمرکز بر آثار ادبی ترکی برگزار می‌شود.

کتابخوانی تونسی‌ها در خیابان؛ خیابان «حبیب بورقیبه» در مرکز شهر تونس پایتخت تونس میزبان هزاران تونسی شد که هر یک در گوشه‌ای مشغول مطالعه کتابی بودند. چهارشنبه 18 آوریل (30 فروردین) مردم در این خیابان گردهم آمدند تا در کنار هم کتابی ورق بزنند و مطالعه کنند. کتابفروشی‌ها هم کتاب‌های خود را با تخفیف‌های ویژه فروختند. این روز، روز آغاز به کار نمایشگاه بین‌المللی کتاب تونس بود که وزارت فرهنگ برای دومین سال متوالی برپایی آن را لغو کرد. این نخستین بار در تاریخ تونس بود که شهروندان تونسی برای «کتاب» دور هم جمع ‌شدند.

نتانیاهو باز هم علیه گونتر گراس؛ با وجود گذشتن دو هفته از انتشار شعر گونتر گراس علیه رژیم صهیونیستی، بنیامین نتانیاهو رئیس دولت رژیم صهیونیستی نشان داد قادر به کنترل خشم خود نیست و در گفتگویی با یک روزنامه آلمانی، این شعر را یک رسوایی تمام عیار خواند.

ایروان پایتخت جهانی کتاب 2012؛ از 22 آوریل در مراسمی رسمی ایروان به عنوان پایتخت جهانی کتاب 2012 شروع به کار کرد.

روز جهانی کتاب با تمرکز بر ترجمه؛ 23 آوریل سالگرد درگذشت سروانتس و ویلیام شکسپیر، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل (یونسکو) روز جهانی کتاب و حق مولف را با هدف تشویق کتابخوانی، نشر و حمایت از مالکیت روشنفکرانه از طریق حق نشر در سراسر جهان گرامی داشت. در پیام یونسکو آمده بود که روز جهانی کتاب و حق مولف در سال 2012 بر ترجمه تمرکز می‌کند تا هشتادمین سالگرد «بانک اطلاعات کتابشناسی بین‌المللی ترجمه‌ها» (فهرست ترنسلیتیونوم) را گرامی بدارد.

برپایی شب کتاب؛ شب 23 آوریل همراه با بریتانیا، آمریکا و آلمان در برنامه شب جهانی کتاب و اهدای میلیون‌ها نسخه کتاب رایگان به مردم، روسیه هم با این جشن همراه شد و کتابخانه‌های سراسر کشور را تا صبح باز نگه داشت.

افتتاح موزه معصومیت پاموک؛ موزه اورهان پاموک، نویسنده برنده جایزه ادبی نوبل از ترکیه، با نام «موزه معصومیت» که ارایه رمانی به همین نام از خود او است، در استانبول به روی مردم گشوده شد. در این موزه مجموعه‌ای از آثار عتیقه از زندگی مردم معمولی در نیم قرن اخیر گردآوری شده است.

ناباکف و دکتر زئوس در عطارد؛ دهانه‌های آتشفشانی عطارد به اسم شماری از چهره‌های مطرح ادبی جهان مثل ولادیمیر ناباکف و دکتر زئوس نامیده شدند. اتحادیه فضاشناسی بین‌المللی 23 دهانه‌ آتشفشانی عطارد را به نام هنرمندان، موسیقیدان‌ها و نویسندگان کرد. اسم ویلیام فاکنر نویسنده آمریکایی، شوتا روستاولی، شاعر گرجی و رابرت لویی استیونسون رمان نویس اسکاتلندی هم روی دهانه‌های عطارد قرار گرفت.

آسترید لیندگرن روی اسکناس سوئد؛ اسکناس‌های جدید سوئدی با طرح شماری از چهره‌های فرهنگی و هنری این کشور از جمله آسترید لیندگرن رونمایی شد. اینگمار برگمن کارگردان مشهور و گرتا گاربو بازیگر سرشناس و شماری از دیگر چهره‌های مطرح فرهنگی قرن بیستم روی پول‌های سوئدی نقش شدند.

کد خبر 1785443

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha